Oliwa zmienia ekspresję genów
1 lipca 2010, 11:56Polifenole oliwy z pierwszego tłoczenia modyfikują ekspresję genów związanych z miażdżycą tętnic. To wyjaśnia, w jaki sposób dieta śródziemnomorska obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (FASEB Journal).
Mniejsze spożycie kalorii nie przedłuża życia?
31 sierpnia 2012, 10:10Badania przeprowadzone przez naukowców z Narodowego Instytutu Badań nad Starzeniem Się (NIA), który jest częścią amerykańskiego NIH (Narodowe Instytuty Zdrowia), wykazały, że zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii nie przedłuża życia.
Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi
8 lutego 2018, 11:32Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.
Dieta wysokotłuszczowa może... chronić przed chorobą Alzheimera
27 sierpnia 2019, 11:32Spożywanie dużych ilości tłuszczu jest szkodliwe dla zdrowia, jednak – jak się okazuje – w przypadku kobiet w ciąży dieta wysokotłuszczowa może chronić dziecko przed rozwojem choroby Alzheimera.
Siemię obniża cholesterol u mężczyzn
18 marca 2010, 12:22Mężczyźni, którzy chcieliby obniżyć swój poziom cholesterolu bez leków, powinni uwzględnić w codziennej diecie siemię lniane – dowodzą akademicy z University of Iowa.
Otyli nie chcą się ruszać?
4 stycznia 2017, 11:54Otyłe myszy mogą się poruszać, ale tego nie robią. Alexxai Kravitz z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH), który prowadził badania na tych zwierzętach stwierdził, że nie tyle zwiększona waga upośledza naszą zdolność do poruszania się, ale zachodzące po przytyciu zmiany w mózgu powodują, że nie chcemy się ruszać.
Wegetarianki w średnim wieku narażone są na wyższe ryzyko złamania stawu biodrowego
11 sierpnia 2022, 12:25Kobiety w średnim wieku na diecie wegetariańskiej są narażone na o 33% większe ryzyko złamania stawu biodrowego niż ich rówieśnice, które jedzą mięso. Naukowcy nie wiedzą, jakie są tego przyczyny. Uczeni z University of Leeds porównali ryzyko złamania stawu biodrowego u wegetarianek, osób jedzących mięso rzadziej niż 5 razy w tygodniu, osób jedzących tylko mięso ryb z osobami regularnie jedzącymi mięso.
Mikrobiom współprzyczyną niedożywienia
31 stycznia 2013, 11:20Studium na bliźniętach z Malawi pokazało, że ciężka postać niedożywienia u dzieci (kwashiorkor) jest wynikiem współdziałania określonej flory jelitowej i złej diety.
Prozdrowotna garstka
23 marca 2018, 12:53Zjadanie 4,2 dag orzechów pekan dziennie chroni dorosłych przed chorobą sercowo-naczyniową i cukrzycą typu 2.